Szecessziós iskolapaloták • városi séta

2023. június 17. (11:00)

“Ó, adjatok a diákoknak tágas udvart, melyet lombos fák szegélyeznek, adjatok napsütötte folyosókat,(...), tegyetek minden ablakba néhány virágot, jóillatú, élénk színű, egyszerű virágokat, melyek gyönyörködtetik a szemet, bizony a szívet is…” (Gaál Mózes, a Tisztviselőtelepi Gimnázium egykori igazgatója)

Kőrössy Albert Kálmán, a “szecessziók” sokáig elfeledett mestere nem csak reprezentatív villák és bérházak építésze volt, hanem a 20. század elejének iskolaépítési programjában is jelentős szerepet vállalt.

A századfordulót követően, immár Kiss Gézával társulva európai tanulmányútja alkalmával német, francia és svájci iskolák korszerű építészetét, nevelési elveit s módszereit igyekezett elsajátítani, majd azt a századelő hazai iskolaépítészetébe integrálni. A Kőrössy és Kiss tervei alapján megvalósult egykori IV. kerületi főgimnázium - ma Kölcsey Ferenc Gimnázium, az egykori “Tündérpalotaként” emlegetett tisztviselőtelepi gimnázium - ma Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, ill. a Szvetenay Utcai Elemi Iskola épületei több szempontból is korszakalkotónak tekinthetők az akkoriban születő iskolapaloták sorában, ugyanakkor egy újabb alkotói - és stíluskorszak nyitányaként is tekinthetők Kőrössy Albert építőművészetében.

Sétánk alkalmával betekintést nyerhetünk dr. Bárczy István főpolgármester nagyszabású iskolaépítési programjának alapelveibe, ill. a program keretein belül megvalósult azon iskolapaloták építéstörténetébe, melyeket Kőrössy Albert Kálmán és Kiss Géza jegyez. A séta során megtekintett három iskolaépület az európai szecesszió stílusvariánsait maga mögött hagyva már a magyar népi építészet stílus- és formavilágát idézi.

Maximum létszám: 20 fő
A séta találkozási helye: Kölcsey Ferenc Gimnázium, 1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 26.
A séta hossza: kb. 120 perc
Sétavezető: Dávid Brigitta művészettörténész, a múzeum gyakornoka

Jegyár: 2000 Ft
JEGYEK KIZÁRÓLAG ELŐRE VÁLTHATÓK, A SÉTA INDULÁSI HELYSZÍNÉN NEM!

Kapcsolat és további információ: rothmuzeum@eromuvhaz.hu 

FIGYELEM! A SÉTA SORÁN TÖMEGKÖZLEKDÉST IS IGÉNYBE VESZÜNK! 
Három jegyről vagy bérletről a minden résztvevőnek magának kell gondoskodni.

--

FONTOS INFORMÁCIÓK

  • A sétákra kizárólag előre lehet jegyet váltani.
  • Ha valaki nem tud részt venni a sétán, jegyét beválthatja valamely következő alkalomra. Kérjük, ilyen esetben a rothmuzeum@eromuvhaz.hu címen érdeklődjön!
  • A sétákat rossz időben is megtartjuk. Extrém időjárási körülmények esetén a múzeum Facebook oldalán kommunikáljuk az esetleges változásokat. (@rothmuzeum)
  • Ha valaki nem ér oda időben az indulási helyszínre, a séta indulási időpontja előtt keresse a sétavezetőt, a programnál megadott mobiltelefonszámon.
  • A sétákkal kapcsolatban bővebb információ a rothmuzeum@eromuvhaz.hu címen kérhető.