Otthon Csikágóban • városi séta

2023. április 29. (11:00)

Amerika Budapesten, zöldmezős beruházás a századforduló előtt? Mi is a magyar Csikágó? Irodalom, építészet és várostörténet egy programban!

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény Róth Miksa világhírű iparművész egykori otthonában működik, a VII. kerületi Nefelejcs utcában. A Pecz Samu tervei alapján épült lakóház és műhely a korabeli „Csikágó” egyik izgalmas újítása volt.
A séta során kilépünk a múzeum falain, és el is távolodunk az épülettől, felfedezzük a múzeumnak otthont adó Nefelejcs utcát. Megvizsgáljuk Külső-Erzsébetváros utcaszerkezetét, házait, elmerülünk építéstörténetének izgalmas bugyraiban, hogy választ kapjuk arra a kérdésre, miért ide költözik a kor egyik legnagyobb művésze, Róth Miksa? 

Egykori lakók bőrébe bújva ismerkedünk meg a Keleti Pályaudvar mellé felhúzott városóriással, a magyar Csikágóval, a századforduló nyomorúságos és dicső szegletével, amelyet napjainkban legtöbben a trolik, az egyforma házak és derékszögű utcák rengetegeként ismernek.

Maximum létszám: 20 fő
A séta találkozási helye: Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény (1078 Budapest, Nefelejcs utca 26.)
A séta hossza: kb. 120 perc
Sétavezető: Kolocz Dóra történész, muzeológus

Jegyár: 2000 Ft
JEGYEK KIZÁRÓLAG ELŐRE VÁLTHATÓK, A SÉTA INDULÁSI HELYSZÍNÉN NEM!

Kapcsolat és további információ: rothmuzeum@eromuvhaz.hu 

--

FONTOS INFORMÁCIÓK

  • A sétákra kizárólag előre lehet jegyet váltani.
  • Ha valaki nem tud részt venni a sétán, jegyét beválthatja valamely következő alkalomra. Kérjük, ilyen esetben a rothmuzeum@eromuvhaz.hu címen érdeklődjön!
  • A sétákat rossz időben is megtartjuk. Extrém időjárási körülmények esetén a múzeum Facebook oldalán kommunikáljuk az esetleges változásokat. (@rothmuzeum)
  • Ha valaki nem ér oda időben az indulási helyszínre, a séta indulási időpontja előtt keresse a sétavezetőt, a programnál megadott mobiltelefonszámon.
  • A sétákkal kapcsolatban bővebb információ a rothmuzeum@eromuvhaz.hu címen kérhető.