Mesélő templomok, szakrális mozaikok • Vallás és művészet séta

2023. március 04. (11:00)

A SÉTA BETELT, TOVÁBBI REGISZTRÁCIÓT NEM TUDUNK FOGADNI! 

Figyelem!
A séta időpontja megvátozott! Február 11. helyett március 4-én 11 órakor kerül megrendezésre.
A korábban megvásárolt jegyek érvényesek a márciusi alkalomra is. Amennyiben korábban váltott jegyével kapcsolatban kérdése van, kérjük, a rothmuzeum@eromuvhaz.hu címen érdeklődjön. 

---

Mesélő templomablakok és szakrális témájú mozaikok a Róth-műhely munkái nyomán. Sétánk során megismerkedünk Róth Miksa néhány vallási témájú üveg- és mozaikalkotásával, melyek egy részét a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény, valamint erzsébetvárosi templomok őriznek napjainkban.

A zsidó gyökerekkel rendelkező, majd a keresztény hitre áttérő Róth Miksát hazai üvegművészetünk legismertebb és legtermékenyebb képviselőjeként tartjuk számon, míg külföldön inkább pompás mozaikmunkái nyomán tett szert hírnévre. Az üvegművészet terén számos technikai újítást vezetett be, melyek tetten érhetők az általa, ill. a Róth-műhely által készített, hazai és külföldi szakrális épületeket díszítő üvegablakok esetében.  A katolikus templomok mellett protestáns liturgikus terek, valamint zsinagógák számára is tervezett nagyméretű üvegablakokat-utóbbiakban testvére, Róth Manó is aktívan közreműködött. Róth Miksa üveg-és mozaikkészítő tevékenységén túl  meghatározó szervezője  volt iparművészetünknek:  aktívan közreműködött számos külföldi magyar kiállítás, valamint  vidéki iparművészeti kiállítások előkészítésében és szervezésében.

 

Maximum létszám: 15 fő
A séta hossza: kb. 120 perc

A séta találkozási helye: Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény bejárata előtt
Sétavezető: Dávid Brigitta művészettörténész, a múzeum gyakornoka

Jegyár: 2000 Ft
JEGYEK KIZÁRÓLAG ELŐRE VÁLTHATÓK, A SÉTA INDULÁSI HELYSZÍNÉN NEM!

Kapcsolat és további információ: rothmuzeum@eromuvhaz.hu