Középiskolásoknak

Teremtéstől pusztulásig: ókor és nyomozás Róth Miksánál


Démétér, Aphrodité, Hermész, Héraklész. Az ókori görög mitológia leghíresebb karakterei bújnak meg Róth Miksa alkotásain, mégsem e népszerű karakterek ábrázolásával tett szert hírnévre a Mester. 
Nem hagyományos foglalkozás ez! Kibogozzuk a töri órák mitológia-történeteit, megpróbáljuk megfejteni az istenek akaratát, miközben Róth Miksa ablakain és mozaikjain kalandozunk. Zeusznak pontosan hány gyereke volt? Kik voltak az olümposzi istenek? Hogy születhetett meg valaki az apja combjából? És mégis honnan jön az “árgus szemekkel figyel” kifejezés?

Tanuljunk meg a tárgyak mögé látni, merjünk ismerősöket felfedezni és kérdéseket feltenni! 
Interaktív, nyomozós “törióra” a Róth Miksa Emlékház és Gyűjteményben!

 

Párhuzamos valóságok


Róth Miksa elmúlt 40, mire az emberiség megismerte a repülőt.
A Tanácsköztársaság kikiáltásakor a Róth-család már a Nefelejcs utcában lakott.
Horthy Miklós előbb lett kormányzó, mint Róth Miksa nagypapa.

Hogyan fonódik össze egy család élete a történelem fordulópontjaival? Milyen hatással volt egy neves művészcsaládra a viharos 20. század? Mennyire határozta meg a Róth-gyerekek életét a két világháború vagy az 1956-os forradalom és szabadságharc?

Interaktív történelmi kalandjáték középiskolásoknak a Róth Miksa Emlékház és Gyűjteményben!

 

Vonzás & kölcsönhatás


Frida Kahlo vagy Pablo Picasso volt kortársa Róth Miksának? Mi köze lehet az impresszionista festészetnek Róth Miksa párizsi világkiállításon díjazott mozaikjához? Hány művész járt Miksáékhoz vacsorára, és milyen galibát okozott ez Rippl-Rónai életművében?

Pletykák, veszekedések, a művészvilág századfordulós budapesti élete lesz terítéken, miközben szót ejtünk a városban és az országban zajló történelmi eseményekről is. 

A foglalkozáson való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően, minimum két héttel! >>> JELENTKEZEM MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSRA!